Guide til utfylling av arbeidsavtale
Info om denne artikel:
Teksten er en direkte kopi av arbeidstilsynets veiledning til utfylling av standard arbeidsavtale. Den innholder informasjon om hva som skal skrives i de felter som finnes i mal for standard arbeidsavtale. Teksten kommer fra de siste sidene i malen som arbeidstilsynet publisert her
Standard arbeidsavtale – veiledning til utfylling
Arbeidsmiljøloven (aml.) § 14-5 kreverat arbeidsgiver lageren skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold. Både arbeidsgiver og arbeidstaker skal signere avtalen.
- Se minimumskravene til en arbeidsavtale i § 14-6.
- Alle forhold av vesentlig betydning skal inn i arbeidsavtalen. Partene kan også ta inn mer informasjon enn loven krever.
- Hvis malen for standard arbeidsavtale er korrekt utfylt og signert, dekker arbeidsavtalen minimumskravene i loven.
- Hvis det skjer endringer i arbeidsforholdet, skal partene inngå en ny arbeidsavtale eller utarbeide et tillegg til eksisterende avtale (§ 14-8).
- Hvis virksomheten er bundet av en tariffavtale: Sjekk om punktene i malen er regulert i avtalen.
Punkt 3 Arbeidsplass:
Oppgi arbeidstakerens arbeidsplass, for eksempel at arbeidstakerener ansatt ved virksomhetens kontor i Trondheim.
Dersom arbeidstakeren ikke har noen fast arbeidsplass ellerhovedarbeidsplass, skal arbeidsavtalen opplyse at arbeidstakeren arbeider på forskjelligesteder eller fritt kan bestemme sitt arbeidssted. Dette gjelder f.eks. arbeidvia digitale plattformer, fjernarbeid eller lignende. Oppgi daforretningsadressen eller adressen til arbeidsgiver.
Punkt 4 Ansatt som:
Beskriv arbeideteller arbeidstakerens tittel,stilling eller arbeidskategori.
Punkt 5 Arbeidsforholdets varighetog arbeidstid: Stillingsbrøk:
Oppgi stillingsprosenten.
Forventet varighet dersom arbeidsforholdet er midlertidig:
Oppgi forventet varighet på arbeidsforholdet dersom arbeidstakeren ikke er fast ansatt. Det er ikke nødvendig å oppgi den nøyaktige varigheten, men oppgi foreksempel omtrent antall uker, sluttdato eller forutsetningen for atarbeidsforholdet avsluttes.
Grunnlaget for midlertidig ansettelse dersom arbeidsforholdet er midlertidig:
Oppgi grunnlaget, for eksempel aml. § 14-9 bokstav a), særlovereller tariffavtaler. Les mer om nårdet er lov å bruke midlertidig ansettelse (arbeidstilsynet.no).
Ukentlig og daglig arbeidstid:
Oppgi lengden (i timer) på den gjennomsnittlige normalearbeidsdagen og arbeidsuken. Se Arbeidstid (arbeidstilsynet.no).
Arbeidstidens plassering:
Oppgi når på døgnet arbeidstakeren skal arbeide:
Har arbeidstakeren en fast daglig arbeidstid? Oppgi arbeidstiden. Skal arbeidstakeren som en fast ordning arbeide til ulike tider på døgnet og på søndager (f.eks. iturnus)? Oppgi tidene.
Skal arbeidstiden gjennomsnittsberegnes? Oppgi dette. Se aml. § 10-5 og Gjennomsnittsberegning av arbeidstiden (arbeidstilsynet.no).
Skal arbeidstakeren av og til (sporadisk) arbeide om natten eller på søndager, der arbeidsgiver begrunner dette i et særlig tidsavgrenset behov? Da kan ikke avtalen inneholde de konkrete tidene.Oppgi likevel at slikt arbeid kan bli aktuelt. Se Arbeidstid (arbeidstilsynet.no).
Periode/tidspunkt for arbeid:
Fyll ut kun dersom:
- arbeidet skal utføres periodevis i enkelte bolker/perioder i løpet av året,og/eller
- arbeidstaker skal arbeide på uregelmessige spredte dager eller tider
Oppgi tidspunktene for start og slutt for arbeidet, eller henvis til en konkret arbeidsplan. Se aml. § 14-6 (j og l) og § 10-3 om arbeidsplan.
Eventuell særlig arbeidstidsordning:
Oppgi eventuelle særlige arbeidstidsordninger, for eksempel kjernetid, fleksitid, gjennomsnittsberegning av arbeidstiden eller hvis arbeidstakeren av ulike årsakerskal ha redusert arbeidstid for en periode.Se aml. §-14-6(1) l), § 10-2 (2),(3) og (4), § 10-4 (2) og (3) og § 10-5.
Ordninger for å endre vakter i arbeidsplanen:
Beskriv ordningen/rutinen ved endring av arbeidsplan. Se aml. § 10-3.
Ordninger for arbeid utover avtalt arbeidstid (merarbeid/overtid):
Oppgi f.eks.lov, forskrift eller tariffavtale som regulerer disse forholdene. Se aml. §10-6.
Pauser:
Oppgi avtaltepauser. Se krav til pauseri aml. § 10-9.
Arbeidstakers og arbeidsgivers oppsigelsesfrist:
Oppgi arbeidstakerens og arbeidsgiverens oppsigelsesfrister. Dersom ikke noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i en tariffavtale, er den gjensidige oppsigelsestiden én måned, eller lengre dersom arbeidsforholdet har vart i flere år (se aml. § 15-3).
Oppgi også fremgangsmåten for å avslutte arbeidsforholdet. Vis eventuelt til lov, forskrift eller tariffavtale som regulerer dette. Se aml.kapittel 15 og Oppsigelse (arbeidstilsynet.no).
Ferietid:
Retten på ferie er regulert i ferieloven og eventuelle tariffavtaler. Oppgi eventuelt hvilke regler og avtaler som gjelder for ferie og fastsettelse av ferien. Se Ferie (arbeidstilsynet.no).
Eventuell rett til annet fravær betalt av arbeidsgiver:
Oppgi alle former for fravær eller fri fra arbeidet utover ferie, f.eks. trening i arbeidstida, permisjon og sykefravær. Dette gjelder også fravær der arbeidsgiver supplerer lønn utover ytelser fra andre, f.eks. folketrygden.
Punkt 6 Eventuell prøvetid:
Oppgi lengden på prøvetiden, dersom det er avtalt at arbeidstakeren skal ha prøvetid.Prøvetiden kan være maksimalt seks måneder. Ved midlertidige ansettelser kan ikke prøvetiden overstiger halvparten av ansettelsesforholdets varighet. Se aml. § 15-6 (3).
Oppsigelsesfrist i prøvetiden:
I prøvetiden gjelder en gjensidig oppsigelsesfrist på 14 dager. Hvis dere har en skriftlig avtale eller tariffavtale om særligeregler om oppsigelse og oppsigelsesfrister i prøvetiden, må dere oppgi hvilke frister som gjelder. Se aml. § 15-3 (7).
Eventuell forlengelse av prøvetiden:
Dersom arbeidstakeren ikke er på jobb i deler av den avtalte prøvetiden, kan arbeidsgiver forlenge prøvetiden med en tilsvarende periode.Forlengelsen kan bare skje hvis arbeidstaker ved ansettelsen ble skriftlig orientert om adgangen til forlengelse, og hvis arbeidsgiver har skriftlig orientert arbeidstaker om forlengelsen innen utløpet av prøvetiden.
Prøvetiden kan forlengesbare ved fraværforårsaket av arbeidstaker.Se aml. § 15-6 (4).
Punkt 7 Lønn:
Lønn per time eller måned:
Oppgi avtalteller gjeldende lønn (per månedeller per time)når arbeidsforholdet starter.
I Norge er det ingen generell lovfestet minstelønn, med unntak for ansatte i noen bransjer, gjennom allmenngjorte tariffavtaler. En allmenngjort tariffavtale er en avtale om lønns- og arbeidsvilkår mellom arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Allmenngjorte tariffavtalerer forskriftsfestet og gjelder for alle som utfører arbeid innen det spesifikke området, selvom de ikke er en del av avtalen. Se Minstelønn (arbeidstilsynet.no).
Kontonummer for utbetaling av lønn:
Oppgi arbeidstakers kontonummer som lønnen skal utbetales til. Arbeidsgiver skal utbetale både lønn, feriepenger og annen godtgjørelse i penger, til denne kontoen. Se aml. §14-15 (2).
Dato for lønnsutbetaling:
Oppgi når lønnen skal utbetales, for eksempel om utbetalingen skal skje månedlig eller på andre tidspunkt. Hvis ikke anneter avtalt, skal lønnen utbetales minst to ganger i måneden.
Overtidstillegg:
Oppgi hva som er overtidstillegget. Tillegget skal tilsvare minst40 prosent av avtalt timelønn. Merk at det er noen unntak. Se aml.
§ 10-6 og § 10-12 og Overtid (arbeidstilsynet.no).
Helge-/nattillegg:
Oppgi eventuelle helge- eller nattillegg. Krav om helge- eller nattillegg kan følge av forskrift, tariffavtale eller avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Arbeidsmiljøloven stiller ikke krav til helge- eller nattillegg.
Andre tillegg:
Oppgi andre eventuelle tillegg, f.eks. ubekvemstillegg, kosttillegg, bonuser o.l.
Godtgjørelse/diett:
Oppgi eventuell godtgjørelse for reise,kost og losji. Arbeidsmiljøloven regulerer ikke slik godtgjørelse, men en rekke tariffavtaler, og også noen allmenngjøringsforskrifter, gjør det.
Feriepenger:
Ferieloven og eventuelle tariffavtaler regulerer retten tilferiepenger. Oppgi satsen og hvilkeregler og avtalersom gjelder for arbeidsforholdet. Se Feriepenger (arbeidstilsynet.no).
Punkt 8 Tariffavtale:
Opplys om eventuelle tariffavtaler som legger føringer for arbeidsforholdet. En tariffavtale er en rammeavtale mellom arbeidsgiver elleren arbeidsgiverforening og en fagforening om lønns- og arbeidsvilkår eller andre arbeidsforhold. Hvis tariffavtalen er inngått av parter uten forvirksomheten, må dere også oppgi hvem tariffpartene er.
Punkt 9 Eventuell rett til kompetanseutvikling som arbeidsgiver tilbyr:
Dersom arbeidsgiver tilbyr kompetanseutvikling, skal dette framgå av arbeidsavtalen. Oppgi den generelle opplærings- og kompetanseutviklings-politikken som arbeidsgiver har.
Avtalen trenger ikke å inneholde detaljert informasjon om eller liste opp grunnleggende opplæring som skjer i alle arbeidsforhold. Tilpass omfanget av opplysninger til de konkrete forholdene. Vis eventuelt til tariffavtale, arbeidsgiver-policy, administrative bestemmelsere.l.
Punkt 10 Ytelser til sosial tryggheti regi av arbeidsgiver:
Oppgi ytelser som arbeidsgiver betalerfor helt eller delvis. Oppgi også navn på institusjonene sommottar innbetaling eller finansiering fra arbeidsgiver, f.eks. pensjonsordningog forsikringsordning.
Opplys om både ytelser som følger av lov, og ytelser som går utover lovkravene. Oppgi også ytelser somarbeidsgiver forskutterer og senere vil få refundert.
Arbeidsavtalen trenger ikke å beskrivealle detaljer og vilkår knyttet til ytelsene, men kan henvise tillover, forskrifter eller avtaler. Se aml. § 14-6 (1).
Punkt 11 Innleiers identitet:
Dersom arbeidsgiver er et bemanningsforetak og arbeidstakeren leies ut til en innleier: Oppgi det registrerte navnet på innleieren så snart det er kjent, eller hver gang innleievirksomheten skiftes ut, f.eks. som et vedlegg til arbeidsavtalen. Se aml. § 14-6 (1).
Punkt 12 Andre opplysninger:
Før inn andre opplysninger av vesentlig betydningfor arbeidsforholdet.
Punkt 13 Underskrifter:
Arbeidsavtalen skal signeresav en representant for arbeidsgiver (skriv navn og stilling) ogav arbeidstakeren.
Vi anbefaler at begge parter (arbeidsgiver og arbeidstaker) setterinitialene sine (paraferer) på side 1 og 2, i tillegg til å signere på side 3. Det bekrefter at partene er enige om innholdet på alle sider.